· 

Llíber

Llíber

 

Ik moet altijd lachen als ik zie hoeveel mensen al jaren op zoek zijn in de Jalonvallei naar een huis. Een hele wensenlijst komt tevoorschijn en ze hebben nog steeds niet het perfecte plaatje compleet.

 

Bij ons ging het net een beetje anders. Wij kwamen per toeval uit bij ons huis, reden even kort naar het dorpje om te zien of er een basisschool was en we waren meteen enthousiast. 

 

Dat alles vervolgens op zijn plek viel kun je geluk of toeval noemen. Voor ons voelt het voorbestemd.  We hadden geen waslijst aan eisen maar wel wat prioriteiten en op nummer 1 stonden Pip en Riff. Nu we er anderhalf jaar wonen mogen we ons heel gelukkig prijzen met deze regio en bovenal dit kleine heerlijke dorpje.

 

Want wat maakt Llíber nu zo bijzonder? Als je er doorheen rijdt denk je wellicht...'Hmm... is dit t?' Het lijkt niet meer dan een doorgaande weg met aan ingang en uitgang een stoplicht. Aan de linker en rechterzijde bevinden zich de pittoreske straatjes met prachtige bloemen en authentieke pandjes. Middenin het dorpje staat een kerk en bevindt zich een dorpspleintje. Maar dit kleine dorpje zit vol historie en cultuur. En het mooie is dat de kinderen dit met de paplepel ingegoten krijgen waarmee deze cultuur blijft voortbestaan. En ondanks dat het dorp zo klein is zijn er iedere maand wel feesten en activiteiten die vaak samenvallen met schoolactiviteiten. De school telt een kleine 70 leerlingen en is heel betrokken in het dorp. 'Fem escola, fem poble' is dan ook hun slagzin en allesomvattend. De saamhorigheid is groot en het voelde na de eerste schoolweek al vertrouwd. Voor ons is dit heel belangrijk maar een toerist kijkt hier natuurlijk anders naar.

 

In ons mooie dorpje zijn er buiten de dorpsfeesten nog genoeg andere activiteiten te doen.

Je kunt er prachtige wandelroutes lopen, zelfs vanuit onze Casa Positividad door de bergen.

Er wordt met name in het najaar heel veel gefietst, met name op professioneel niveau.

Het gebied leent zich ook fantastisch om per motor te verkennen.

Er zit een mooie bodega met eigen wijngaard in Llíber. Zeker de moeite waard om hier een wijnproeverij te reserveren! De streek staat bekend om haar Moscatel wijnen. Het is mooi om te zien hoeveel werk er verricht wordt voor het oogsten van de druiven en het onderhouden van de wijnvelden. Ook staat deze streek bekend om haar amandelbomen. In het voorjaar, meestal rond februari, staan ze in bloei en zijn er speciale wandelroutes om de amandelbloesem te bewonderen. Zodra je onze straat uitwandelt kun je al genieten van de prachtige zee aan bloemen.  

 

Daarnaast bevinden zich meerdere leuke restaurantjes in Llíber waar je typisch Spaans kunt eten of juist midden tussen de wijnvelden kunt genieten van de internationale keuken. Iedere zaterdag is er een rastro markt in Jalon, het dorpje dat naast Llíber ligt. Hier kun je heerlijk struinen en erna genieten van een kopje koffie. Voor de kinderen zijn er mooie speelparken in de buurt. In Jalon ligt een prachtige natuur speeltuin waar Pip en Riff al heel wat uurtjes door hebben gebracht. In de zomer zit je er heerlijk beschut en er staan meerdere picknicktafels. 

 

Kortom... Wij vertrekken niet meer! Hebben we jullie enthousiasme te pakken en willen jullie het zelf komen ervaren? Stuur ons een mailtje! Een hele fijne zondag!

 

Lieve groetjes,

Steven, Loes, Pip en Riff